İlk İş Günü Korkusunu Nasıl Yenerim?

İlk İş Günü Korkusunu Nasıl Yenerim?

İster deneyimli bir çalışan olun ister iş hayatına yeni başlayan biri olun ilk iş günü korkusu herkesi içine alır. Çayımı nasıl alıyorum sorusundan tutun hangi servise bineceğinize kadar bir sürü hayati soru geçer aklınızdan. Hele ki çalışmaya başladığınız firma bu sorularınızın olduğunun farkında değilse korku katlanarak büyür. Bunu çözmenin en kolay yolu ise sizin yaşadığınız sıkıntıları daha önce yaşamış iş arkadaşlarınızdan birine sormaktır.

Önyargıdan uzak olun Henüz yeni tanımaya başladığınız kişiler ve iş hakkında fikir sahibi olmak imkansızdır. Bu sebeple insanları ve işi tanımadan hüküm vermeyin. Aceleci olmadan işi, insanları, şirketi ve diğer departmandaki insanları tanımaya çalışın.

Dinleyin İlk gün daha çok dinleme günüdür. İş yerinde yapılabilecek en iyi şey, dinlemektir. Ilımlı olun, insanlarla tanışın ve dinleyin.

Gülümseyin Bu işi almak için bir sürü aşamadan geçtiğinizi düşünün ve gülümsemeyi ne kadar hakettiğinizin farkına varın. Anın tadını çıkarın.

Açık iletişim kurun Gerektiğinde aklınızdaki tüm soruları net olarak sorun. Destek almaktan çekinmeyin. Aşırıya kaçmadan genel olarak meraklı ve öğrenmeye açık olduğunuzu gösterin.

Kısa yazı hazırlayın 30 saniyeye kendinize tanıtan cümleleri sığdırın. Daha önce nerede çalıştığını, hangi göreve başladığını, nelerden sorumlu olduğunu içeren bir konuşma insanların senin hakkındaki meraklarını azaltacaktır.

Cep telefonunuzu sessize alın Mümkünse ilk gün yanınızda telefon olduğunu unutun. Kendinizi yüzde yüz işe vermeniz adaptasyonunuz açısından verimli olacaktır.

Kendiniz olun Ne olursa olsun başka biri gibi davranmayın.